Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nikki Reed

2010.12.22

Nikki

Nicole Houston Reed, vagy ahogy ma már mindenki ismeri, Nikki Reed Nyugat Los Angeles-ben született 1988. május 17-én. Amerikai színésznõ, forgatókönyvíró.
Édesanyja Cheryl Houston kozmetikus, édesapja, Seth Reed díszlettervezõ. Nikkinek van egy bátyja, Nathan, és egy öccse, Joey. Édesapjuk zsidó, édesanyjuk cseroki, és olasz felmenõkkel büszkélkedhet. Nikkinek szülei nem választottak vallást, de a "lazított" zsidó hagyományok körül nõtt fel.

Otthoni életét a bonyolult szóval jellemezte. Szülei két éves korában elváltak, és õ az édesanyjával maradt. A csendes és a könyvmoly szóval jellemezte magát tinikorában. 12 évesen befejezte a Palms Middle School-t, majd elkezdett lázadni, és érzelmileg lobbanékony lett. Nikki és édesanyja közötti viszony akkor vált igazán feszültté, amikor alig 14 évesen kipróbálta a drogokat, az alkoholt és a szexet. 14 évesen komoly elhatározásra jutott: elköltözött anyjától, és elkezdte saját életét. Nem volt ötlete hogy hogyan, de színésznõ akart lenni.

Ekkor karolta fel Catharine Hardwicke rendezõ, és mindössze hat nap alatt megírták a Thirteen (Tizenhárom - Megúszod élve?) forgatókönyvét a téli szünetben. A film készítõi látták Nikki elszántságát, akaratát, és eléggé megbízhatónak tartották, a többi hollywoodi fiatal színésznõvel ellentétben, így megkérték rá, hogy játssza el a föszerepet a filmben. 2003-ban jelent meg, majd Nikki-t, és a másik fõszereplõt, Evan Rachel Wood-ot is ismerté tette. Ez után szerepelt többek között az The Ellen DeGeneres Show-ban is.
Karrierje építgetését folytatta: a 2005-ös Lords Of Dogtown-ban (Dogtown Urai) is feltûnt, mint Kathy Alva, a fõszereplõ, Tony Alva hugicája. Ez a film is Hardwicke rendezése. 2006. elején feltünt a Narancsvidékben Sadie karaktereként, majd szerepelt Santana és Steven Tyler közös számának, a Just Feel Better-nek a klipjében, ugyancsak 2005-ben.
2006. július 14-én megjelent következõ filmje, a Mini's First Time (Mini beindul).

2008. február 12-én derült ki, hogy Nikki megkapta Rosalie Hale szerepét a Twilight címû filmben, mely Stephenie Meyer azonos címû könyvének filmes adaptációja. Érdekesség, hogy ezt a filmet is Catharine Hardwicke rendezte.
A Big O-val és a Dukes-szal készített, és a WJFK 1067 nevû rádióban elhangzó interjú alatt Jason Mewes felfigyelt rá, és leszerzõdtette a K-11 címû filmbe. A szintén Twilight-os Kristen Stewart-tal fog szerepelni, és a dolognak van két érdekessége: a filmet Kristen édesanyja rendezi, és mindketten férfi karaktert alakítanak majd.
Soron következõ filmjei, melyeket 2009-ben mutatnak be: Chain Letter - ez egy horror, Nikki szerepe: Jessie Campbell. Privileged - szerep: Lauren Carrington. Last Day of Summer - szerep: Stefanie.
Továbbá természetesen szerepel a Magyarországon 2009. november 26-án mozikba kerülõ The Twilight Saga: New Moon (Újhold) címû filmben is, majd a szintén az Alkonyat-széria harmadik részében, az Eclipse-ban is, mely 2010-ben került a mozikba. Nikki karrierje manapság egyre magasabban ível, egyre több filmes ajánlatot kap, ám nem csak mint színésznő, hanem mint rendező is.

Érdekességek, tudnivalók:
A Thirteen (Tizenhárom - Megúszod élve?) címû film után visszament a középsuliba, de hiányzott neki a szabadság, az amikor csak forgatnia kellett. Magántanuló lett, de mivel nem mûködött, rendesen visszament az iskolába, és sikeresen leérettségizett.
Mostanában leginkább Los Angeles és New York között ingázik.
A Twilight forgatásán közeli barátnõje lett Kristen Stewart.
Legjobb barátnõje Sage Dill, aki a The Dills nevû banda énekesnõje.
Nikki eredetileg szemüveges, de szinte mindig kontaktlencsét hord.
12-15 piercingje van: hat a bal fülében, öt a jobb fülében, egy az orrában (jobb oldalt), és egy a köldökében. Ezek mellet a bal csuklóján, és jobb oldalon a hónalja alatt egy-egy orosz feliratot is visel magán.
Imádja az állatokat, és ez mellett vannak kutyái és lovai.
Érdekesség, hogy Nikki-nek nincs MySpace-es oldala, mert elmondása szerint untatja õt, és szerinte az ehhez hasonlók hülyeségek.
Kedvenc kajája a sushi.

Magánélete:
Egy ideig járt Dj Qualls-szal, aki a zenéelés mellett színészkedik is (együtt szerepelnek a 2009-es Last Day of Summer c. filmben), de 2009. júliusától a görög Paris Latsis-szal járt, akit többek között onnan ismerhetünk, hogy Paris Hilton võlegénye volt, jelenleg producerként tevékenykedik, és nem mellékesen édesapja hajózási cégének örököse.

Jelölések:
2004 ... Independent Spirit Awards ... Best First Screenplay ... Thirteen
2004 ... Prism Awards ... Performance in a Theatrical Feature Film ... Thirteen
2004 ... Satellite Awards ... Best Performance by an Actress in a Motion Picture, Drama, Shared with Evan Rachel Wood ... Thirteen
2004 ... Satellite Awards ... Best Screenplay, Original Shared with Catherine Hardwicke ... Thirteen
2009 ... Teen Choice Awards ... Choice Movie Fresh Face Female ... Twilight

DÍJAK:
2003 ... Young Hollywood Awards ... One to Watch—Female ... Thirteen
2003 ... Nantucket Film Festival ... Best Feature Screenplay Shared with Catherine Hardwicke ... Thirteen
2004 ... Independent Spirit Awards ... Best Debut Performance ... Thirteen
2006 ... Solstice Film Festival ... Best Actress: Mini's First Time ... Mini's First Time
2008 ... Method Fest ... Best Ensemble Cast: Familiar Strangers ... Familiar Strangers
2008 ... DelRay Beach Film Festival ... Best Ensemble Cast: Familiar Strangers ... Familiar Strangers